Offroad Trailblazers and Envoys

Need a diagnosis please!!!!

Trailblazer and Envoy related, but not off-road related...

by White04 » Tue Jan 29, 2019 6:33 pm

Hey all!!! It's been awhile since I posted on here but I've finally gotten the TB to where I like it... But I have a bad issue (I think). I broke my serpentine belt in the snow the other day and put it in the garage. Just put a new belt on and fired it up, immediately heard a grinding noise and saw sparks flying from the lower drivers side. Looked at it and everything was spinning. Turned it off and can smell something burning ( the belt?). Can someone please tell me what's going on with it? Is the motor screwed??? LS i6.... Thanks!!!
White04
Cruiser
 
Posts: 10
Joined: Mon Jul 09, 2018 9:17 am
Name: Al Valerian
Vehicle Year: 2004
Vehicle: Chevrolet TrailBlazer
DriveTrain: 4WD

by Tommy99 » Tue Jan 29, 2019 9:31 pm

Try spinning the pulleys by hand to see if one is bad
Tommy99
Newbie
 
Posts: 2
Joined: Tue Jan 29, 2019 6:46 am
Name: Tom
Vehicle Year: 2007
Vehicle: GMC Envoy
DriveTrain: 4WD w/ Limited Slip

by DirtyBacon04 » Tue Jan 29, 2019 9:48 pm

What Tommy said. Take the belt back off and spin each bearing by hand. Should be easy to tell what's doing it
Trans-Continental Trailblazer - 5th Award
***The more you know, the less you need.***
USMC '07-'12
Dirty Bacon's Build
User avatar
DirtyBacon04
Moderator
 
Posts: 3028
Joined: Fri Aug 05, 2011 4:59 am
Location: FL, Central
Name: Michael
Vehicle Year: 2004
Vehicle: Chevrolet TrailBlazer
DriveTrain: 4WD w/ Aftermarket Locker
Rank: Expedition Rated

by BC backroader » Wed Jan 30, 2019 1:42 am

What Tommy99 and DirtyBacon04 said above. It was probably a bad pulley that broke your original belt in the first place. Likely no real damage to the actual engine, unless you severely overheated it when the belt let go.
My build thread: viewtopic.php?f=74&t=5844
User avatar
BC backroader
Trail-Blazer
 
Posts: 304
Joined: Thu Sep 11, 2014 1:45 am
Location: B.C. Abbotsford
Name: Brad
Vehicle Year: 2005
Vehicle: Chevrolet Trailblazer EXT
DriveTrain: 4WD w/ G80
Rank: Trail Ready

by White04 » Wed Jan 30, 2019 4:13 pm

Thanks... I will do that.
White04
Cruiser
 
Posts: 10
Joined: Mon Jul 09, 2018 9:17 am
Name: Al Valerian
Vehicle Year: 2004
Vehicle: Chevrolet TrailBlazer
DriveTrain: 4WD

by White04 » Wed Feb 06, 2019 2:17 pm

Thanks all!!! Took the belt off and the ac compressor seized up.... Got a 70" belt and bypassed it until spring... Running fine once again. Thanks again for the assist
White04
Cruiser
 
Posts: 10
Joined: Mon Jul 09, 2018 9:17 am
Name: Al Valerian
Vehicle Year: 2004
Vehicle: Chevrolet TrailBlazer
DriveTrain: 4WD


Return to Truck Discussion