Offroad Trailblazers and Envoys

Need help narrowing down an issue

Trailblazer and Envoy related, but not off-road related...

by DropMech » Sat Oct 07, 2017 3:20 pm

So my 05 ext lt 4wd shut down while at a stop light. The dash read "low oil pressure" as it was shutting down. The oil level is good and It started right back up with no issues after that. Anything I should be looking at specifically? I know that the ignition switches go bad and the spark plug could can also be an issue. However, I'm not showing a check engine light or any codes. Have any of you had any experience with this type of random issue?


Sent from my iPhone using Tapatalk
DropMech
Newbie
 
Posts: 5
Joined: Sat Oct 07, 2017 3:16 pm
Name: Mike
Vehicle Year: 2005
Vehicle: Chevrolet Trailblazer EXT
DriveTrain: 4WD

by BC backroader » Sun Oct 08, 2017 1:57 am

Did your dash clock reset to 12:00? If so, check all ground cables.
My build thread: viewtopic.php?f=74&t=5844
User avatar
BC backroader
Trail-Blazer
 
Posts: 284
Joined: Thu Sep 11, 2014 1:45 am
Location: B.C. Abbotsford
Name: Brad
Vehicle Year: 2005
Vehicle: Chevrolet Trailblazer EXT
DriveTrain: 4WD w/ G80
Rank: Trail Ready

by Diacom » Mon Oct 09, 2017 1:52 pm

When was the last time you cleaned the throttle body?
Diacom
Addict
 
Posts: 777
Joined: Fri Jul 23, 2010 9:08 pm
Location: Mt, Great Falls
Name: Noel
Vehicle Year: 2003
Vehicle: Chevrolet TrailBlazer
DriveTrain: 4WD w/ Aftermarket Locker

by DropMech » Tue Oct 17, 2017 10:12 pm

The clock never reset. After doing some digging around, it looks like his may be an unfortunate common issue that pops up from time to time. I will be cleaning out the throttle body though.


Sent from my iPhone using Tapatalk
DropMech
Newbie
 
Posts: 5
Joined: Sat Oct 07, 2017 3:16 pm
Name: Mike
Vehicle Year: 2005
Vehicle: Chevrolet Trailblazer EXT
DriveTrain: 4WD

by Rickalicka18 » Wed Oct 18, 2017 5:14 pm

Diacom wrote:When was the last time you cleaned the throttle body?


I agree with Diacom. Mine use to almost stall out when I'd come to a stop. I clean mine pretty often seems to keep my tb happy
Rickalicka18
Addict
 
Posts: 501
Joined: Fri Sep 18, 2015 6:36 pm
Location: Sabattus, Maine
Name: Ricky lacombe
Vehicle Year: 2006
Vehicle: Chevrolet TrailBlazer
DriveTrain: 4WD w/ Limited Slip

by TBYODA » Sat Oct 21, 2017 11:08 pm

DropMech wrote:So my 05 ext lt 4wd shut down while at a stop light. The dash read "low oil pressure" as it was shutting down. The oil level is good and It started right back up with no issues after that. Anything I should be looking at specifically? I know that the ignition switches go bad and the spark plug could can also be an issue. However, I'm not showing a check engine light or any codes. Have any of you had any experience with this type of random issue?
Sent from my iPhone using Tapatalk


Cleaning the TB is always good to do. Pull fuses 10 & 28 to reset the pcm. However I believe the issue is with the oil pressure sensor which on these is really just switch. The oil gauge is a fake signal sent by the pcm. The sensor is up by the oil filter. Most likely you will have oil in the plug so clean it out. Let us know how it goes. :mechanic:

gm 12635957 ; 12611588; D1843A

https://www.amazon.com/ACDelco-D1843A-O ... B0016HURFO
2008 TB Radflo coil overs, Z71 rear springs, 2" spacer, skyjacker N8030 shocks, LT285/75R16E Goodyear MTR

My Build ----- MY Youtube Channel
User avatar
TBYODA
Moderator
 
Posts: 1728
Joined: Mon Apr 01, 2013 9:07 pm
Location: NY, Rochester
Name: Robert Sengillo
Vehicle Year: 2008
Vehicle: Chevrolet TrailBlazer
DriveTrain: 4WD w/ Limited Slip
Rank: Offroad Rated


Return to Truck Discussion

cron