Offroad Trailblazers and Envoys

Whining noise coming from engine

Something not working right?

by drew2 » Wed Mar 22, 2017 3:58 pm

I have taken my 02 Trailblazer into 3 different shops now and have not been able to get a straight answer. There is a whining noise coming from my engine bay, sounds like a bad bearing. The shops have told me that the idler pulley isn't going bad and actually use got a new one to make sure. None of the other pulleys are bad, and everything is just fine. I am thinking that it could possibly be something with the water pump but I am not sure and don't want to drop the money if it won't fix the problem. Any advice would be greatly appreciated. Thanks!!
drew2
Newbie
 
Posts: 6
Joined: Mon Sep 23, 2013 7:48 pm
Name: Andrew
Vehicle Year: 2002
Vehicle: Chevrolet TrailBlazer
DriveTrain: 4WD

by hilljb » Thu Mar 23, 2017 2:00 am

I'd remove the serpentine belt and start it up... not for long, but long enough to see if the noise goes away.

Otherwise, assuming this is present at idle, you can use a longish length of tubing, placing one end at your ear and using the other to poke around in the engine bay to try to pinpoint exactly where the noise is coming from.
User avatar
hilljb
Member
 
Posts: 55
Joined: Fri Jul 11, 2014 9:00 pm
Location: Broomfield, Colorado
Name: Jason
Vehicle Year: 2003
Vehicle: Chevrolet TrailBlazer
DriveTrain: 4WD

by KingBird » Sun Mar 26, 2017 2:18 pm

My water pump made a loud squeaking noise when it went bad.

I jerked the belt to replace the idler pulley and that's when I noticed that the water pump pulley had play.
Bravada G80 3.73 converted to selectable 4wd.
User avatar
KingBird
Trail-Blazer
 
Posts: 411
Joined: Sat Mar 22, 2014 11:30 pm
Location: Lubbock Texas
Name: Brian
Vehicle Year: 2002
Vehicle: Other GMT360/370
DriveTrain: 4WD w/ G80

by Trail X » Mon Mar 27, 2017 3:47 pm

Be sure to check your tensioner pulley. It's pretty similar to the idler when it goes bad as I recall.
8-) Build Thread | ExPo Build | YouTube Videos
Not all who wander are lost. -Tolkien
User avatar
Trail X
Founder
 
Posts: 9892
Joined: Mon Sep 07, 2009 10:22 pm
Location: VA, Roanoke
Name: James Downing
Vehicle Year: 2005
Vehicle: Chevrolet TrailBlazer
DriveTrain: 4WD w/ Aftermarket Locker
Rank: Expedition Guide

by ElRey » Tue Jul 25, 2017 11:58 pm

I know this is kind of old, but I had a bad whining issue in my 07. The idler pulley and tensioner pulley are technically the same part. I replaced both, took all of 30 min and $30 at autozone. Problem gone...and I feel like my ride got back a few more HP! :D
ElRey
Newbie
 
Posts: 7
Joined: Mon Oct 05, 2015 11:58 pm
Location: Austin TX
Name: Ryan
Vehicle Year: 2007
Vehicle: Chevrolet TrailBlazer
DriveTrain: 4WD


Return to Troubleshooting

cron